Spar på varmen – 34 ideer til mere bærerdygtig varmeforbrug

I den bidende kulde der er i Danmark lige nu, er det værd at overveje en ekstra gang, hvordan man kan optimere sit varmeforbrug. Således man ikke bruger mere end højest nødvendigt. Læs med her og find ud af hvordan du kan spare på varmen.

Jeg har lavet en liste med 34 forslag til, hvordan du optimerer dit varmeforbrug. Så kan det være at varmeregningen ikke stikker helt af i kulden.

Kommenter endeligt hvis du har flere gode råd.

God læsning.

Bliv bedste venner med dit varmeanlæg

Lær dit varmeanlæg at kende, således du ved hvordan det skal indstilles når der er skift i vejret. Dit varmeselskab kan i mange tilfælde være behjælpelige med, at give dig indsigt i hvordan du mest hensigtsmæssigt benytter dit anlæg.

Tjek din isolering

Få tjekket isoleringen i dit hus. Har du en hulmur der ikke er isoleret, så kan det i de fleste tilfælde betale sig at få fyldt isolering i. Tilbagebetalingstiden er relativt kort.

Man kan få et gratis tjek af sin hulmur og få en vurdering af om det kan betale sig at få muren isoleret. Lige nu kan du få en gratis vurdering af værdistigningen efter en hulmursisolering.

Hold en jævn temperatur i huset

Hvis du holder en jævn temperatur i dit hjem kan du udnytte dine radiatorer eller gulvvarme mere effektivt. Har du forskellig temperatur i to forskellige rum, er det vigtigt at lukke døren imellem, således varmekilden fra det varme rum ikke skal varme det kolde op.

Sænk temperaturen i din bolig

For hver grad du sænker temperaturen i din bolig kan du spare 5% af din omkostning til varme. Så Overvej om du kan indrette dig, således dunken leve en grad eller to koldere.

Flyt sofaen fra radiatoren

Har du ting stående foran radiatoren, så få dem flyttet, det er ikke godt for varmeregnskabet, da radiatoren ikke kan udnyttes optimalt når den ikke står fri.

Hav tæpper hvor du opholder dig

Sørg for der er tæpper tilgængelige, der hvor du ofte kunne komme til st småfryse. Tag så tæppet over dig istedet for at skrue op for varmen.

Typisk er det om aftenen når man sætter sig, at man rigtig mærker hvis der er lidt koldt.

Lav vinduestesten

Luk vinduet om et papir og se om du kan trække papieret ud uden det går i stykker, hvis du kan det, så er dine vinduer utætte. Hvis de er utætte skal du overveje om du skal have skiftet listen ud, eller om det er tid til at hele vinduet skal skiftes.

Luk ventilationen

Har du ikke genvexanlæg, så luk for ventilationen og tænd den kun når der luftes ud, når det er koldt i vejret. Så bliver du ikke ved med at sende den varme luft ud.

Tag mere tøj på

Istedet for at skrue op for varmen, så tag en ekstra trøje på, for ikke at fryse.

Sluk for varmen når du lufter ud

Hvis du har radiatorer, så sluk for dem mens du lufter ud. Frisk luft bliver hurtigere opvarmet, derfor kan det godt betale sig at slukke for dem. Ydermere, vil radiatoren åbne ventilerne helt, hvis du lufter ud mens de er tændt, derfor vil du få en brandvarm radiator, der varmer for fuglene udenfor.

Sommerluk for varmen

Undersøg om dit fyr eller fjernvarmeanlæg kan sommerlukkes, hvis det kan det, så sørg for at få det gjort. Således undgår du, at der bliver brugt varmt vand i rør til radiatoren og gulvvarmen. Du vil stadig kunne ny godt af varmt vand, da de to ting er adskilt.

Skru ned for varmen hvis du får mange gæster

Står der gæster på kalenderen, så skru lidt ned for radiatoren, da mennesker varmer rummet op ekstremt effektivt. Det er spild af varme at have skruet alt for højt op når der er gæster for så at åbne vinduet for at blive kølet ned.

Træk persienner fra om morgenen og til om aftenen

Træk persiennerne for om aftenen, det giver lidt ekstra isolering og holder på noget af den varme der er fra i løbet af dagen. Så er der ikke helt så meget der skal varmes op den næste morgen.

Luft hyppigt ud

Frisk luft er nemmere at varme op og også sundere at være i. Derfor skal du lufte ud flere gane om dagen i kort tid. Så får du mere ud af din varme.

Luk døre og vinduer ordentligt

Sørg for at døre og vinduer er lukket ordentlig og er tætte, så den varme luft ikke siver ud af sprækkerne.

Tænd for alle radiatorer

Det er vigtigt ikke kun at tænde en enkelt radiator når der skal varmes op i din bolig, det kan bedre betale sig at tænde alle radiatorer og sammen lade dem varme boligen op.

Skru langsomt op for fjernevarmen

Når du har haft sommerlukket for dit fjernvarmeanlæg, så sørg for at skru langsomt op for varmen igen. Så når temperaturen falder en smule udenfor, skruer du lidt mere op.

Mærk på radiatoren

Din radiator skal ikke være brandvarm hele vejen ned, så udnytter du ikke varmen optimalt. Når du mærker på den, skal den helst være kold eller lunken i bunden.

Lyt efter om dine radiatorer klukker eller risler

Er der lyd i radiatoren, så kan der være luft i dit anlæg. Er det tilfældet så få luften ud af systemet, så udnytter du dine radiatorer meget mere effektivt.

 Styr dit forbrug automatisk

Sæt automatisk termostater på radiatoren og temperaturmålere op, således radiatoren selv sikre at der er den ønskede varme i huset. Her kan du også lave døgnskemaer, således radiatoren selv sænker temperaturen om natten og timer hvor du ikke er i huset.

Isoler husets varmerør

Er der frie varmerør, så få dem isoleret. Der går rigtig meget varme til spilde i frithængende varmerør.

Udskift tætningslister

Er dine tætningslister slidte, så få dem udskiftet. Det er meget nemt og kan spare dig for mange penge.

Få fyret trimmet

Sørg for, at du løbende har service på dit fyr, således du sikre dig at det kører optimalt. Et fyr der ikke er helt trimmet, kan være grund til et stort spild i effektivitet.

Isoler stikkontakterne

Bor du i et ældre hus, kan det være en god ide at undersøge om du kan isolere dine stikkontakter. For at finde ud af om det er nødvendigt, så skal du tage stikkontakten ud af væggen, trækker der kold luft ind, så kan du overveje at få dem isoleret.

Test termostaterne

Hvis du ikke får varme i radiotoren, kan det skyldes flere forskellige ting. Men et godt sted at starte er, at teste termostaten. Tjek om ventilnålen sidder fast eller om pakdåsen er for gammel, disse to ting kan medføre at der ikke kommer varme i radiatoren.

Spis varme måltider

Spis supper og varmegryderetter, de er med til at varme kroppen op og selve madlavningen giver god varme i huset.

Tag hjemmesko eller uldsokker på

Er der fodkoldt, så hop i et par varme uldsokker, eller et par hjemmesko. Med varme omkring fødderne, kan temperaturen i huset oftest sænkes en hel grad.

Drik varme drikke om aftenen

Lav en kande te og tag den med over i sofaen, eller læsekrogen eller der hvor du tilbringer dine aftener. Det kan hjælpe med at holde varmen.

Skift til billigere varmekilde

Undersøg om du har mulighed for at få en billigere varmekilde. Har du f.eks. Elradiatorer i dag, kan du overveje en varmepumpe.

Natsænkning af fyret

Undersøg om dit fyr understøtter natsænkning, således det automatisk går ned på lavere drift om natten.

Sluk ikke radiatoren når du kun er væk i kort tid

Hold temperaturen jævn hvis du kun er væk i kortere tid. Så er du bare på vej ud for at handle, er der ingen grund til at slukke for radiatoren.

Hverdagsdesign

Design din hverdag således du bruger varme når det giver mening. Har du et fitness abonnement, så tag de lange bade dernede, hvor håret bliver vasket.

Brug pumpestop ved gulvvarme

Med pumpestop sørger systemet for, ikke at pumpe varme rundt når den ønskede temperatur er opnået i hjemmet.

Sæt ur på din cirkulationspumpe

Har du mulighed for at sætte ur på din cirkulationspumpe, således den slukker om natten, så er der en god portion penge at spare.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.