Spar på elregningen

Vidste du, at størstedelen af din betaling til el, går til transport og afgifter og kun omkring 20% går til det reelle el du bruger?

En gennemsnitlig dansker betaler lige over 2 kr pr. KWh, og en stor del af det er faste omkostninger lige til staten. Så ved at sikre, at du altid har den billigste el leverandør, kan du i et snuptag spare 20% på din el regning. Men hvis du virkelig vil gøre en forskel, så skal du kigge på dine elvaner i hjemmet. Rigtig mange har dårlige elvaner og det er en dyrt på elregningen ikke at tænke sig om. Jeg har samlet en række forslag til, hvordan du får bedre elvaner hjemme.

Problemet med nye vaner er, at det er svært at bryde gamle vaner, derfor har jeg også forsøgt, at komme med nogle ideer til, hvordan man får de gode vaner til at vare ved.

Få mere ud af energien i ovnen

Med dette trick kan du spare op til 25% af den energi som din ovn bruger og det er utroligt nemt og kræver kun små ændringer i dine vaner.

Når du benytter din ovn, så forsøg at undgå at forvarme den, og sæt dine retter ind i den kolde ovn og tænd så. Sluk igen for ovnen 5-10 minutter inden retten er færdig og benyt herved eftervarmen fra ovnen.

Hvis du har plads i ovnen, kan der sagtens forberedes flere retter på en gang uden at retterne tager smag fra hinanden.

Hvordan ved jeg så at min mad har fået nok?

Det er naturligvis altid svært at sige helt præcist, men jeg bruger altid som tommelfingerregel, at når jeg sætter min mad ind i en kold ovn, så får min ret den tid som opskriften siger den skal have. Når tilberedningstiden som står på opskriften er gået, slukker jeg ovnen og lader retten stå i 5-10 minutter længere og bliver færdig på eftervarmen.

Brug mikrobølgeovnen

En mikrobølgeovn er et fantastisk værktøj og kan bruges til ufattelig mange ting også meget mere end folk går og tror. Det bedste ved en mikroovn er, at der nærmest alt den energi som bliver brugt, overføres som varme til det der skal opvarmes. Man kan blandt andet stege det perfekte bacon i mikroovnen på omkring et minut. Prøv det 🙂

Lad tingene koge færdig i sengen

Har du nogensinde lavet risengrød i sengen? Jeg gør det hver gang, det bliver super lækkert, tager nærmest ingen tid og så klarer den sig selv i sengen i et par timer. Men det er ikke kun risengrød du kan lave med denne metode. Der kan laves flere forskellige kogte retter sådan her. Og det sparer en masse energi.

Ved at placere en gyde der er sat i kog i sengen, holdes temperaturen lige under kogepunktet i lang tid, det sikre at din ret ikke koger på, men også at maden passer sig selv. Så kan du lave noget andet imens.

Brug denne metode når du laver risengrød, kødretter og gryderetter med lang kogetid.

Køleskab og fryser er strømslugere!

Køleskabe og frysere er et sted hvor mange kan spare penge. Husk altid at få afrimet fryseren, således kan du spare op til 15% af energien i din fryser og køleskab. Tjek også hvilken temperatur der er i køleskabet, for hver grad koldere du gør dit køleskab gør du forbruget 5% højere, derfor er det vigtigt at holde øje med temperaturen i køleskabet og sikre sig, at den ligger omkring 5 grader.

Sørg for at holde køleskabet rent både foran og bagved, støv på køleren giver op til 30% højere energiforbrug. En god måde at huske dette på er, ved at sætte en påmindelse i sin telefon, hver 3. måned at man lige skal have ordnet køleskabe og frysere. Når det bliver gjort så ofte, er det ikke opgaver der tager særlig meget tid.

Køleskabet og fryseren skal slutte tæt, dette kan tjekkes ved, at sætte et stykke A4 papir fast i lågen og lukke køleskabet, sidder det fast, så slutter det tæt.

Tø mad op i køleskabet

Når du tager mad op af fryseren, så tø det op i køleskabet. Der er flere fordele ved dette. Dine frostvarer afgiver gratis køle til dit køleskab og en langsom optøning giver bedre mad.

Desuden bruger du også mindre energi, når du skal tilberede maden når det er tøet op. Så besparelsen er både på at køleskabet bruger mindre energi, og din gryde, eller pande bruger også mindre energi, ved ikke at skulle bearbejde frossen mad.

Emhætten

En emhætte bruger ca. halvanden gang mere energi ved st benytte højeste trin kontra laveste trin. Derfor er det en god ide kun at benytte højeste trin, når der er godt gang i gryderne og det oser meget fra gryderne, skru ned på nederste trin igen, når du er færdig med at lave mad.

Sørg for, at der kommer frisk luft ind når du har tændt for emhætten, da der skal luft ind for at den kan trække noget ud. Og emhætten bruger unødigt meget energi på, at forsøge at trække luft ud af et rum hvor der ikke bliver tilført noget.

Sørg for at holde filteret rent. Da du får meget mere effektiv sugeevne, er filteret snavset, skal du skrue op på højere niveau for at opnå samme sugeevne.

Spar energi på opvaskemaskinen

Inden du starter opvaskemaskinen, så sørg for at den er fyldt helt op, på et år resulterer det i markant færre opvaske, når man fylder den helt op end halvt.

Det er ikke nødvendigt at skulle service af inden det kommer i opvaskemaskinen, et godt råd er, at skrabe rester af i skraldespanden og sætte servicen direkte i opvaskemaskinen og sørge for at lukke låget helt. Så sikre du dig, at madrester ikke tørre ind på tallerkenen og du derved skal bruge et længere program.

Brug et kort program med lav varme. Ved at vaske ved 50/55 grader istedet for 65 grader, sparer du 10% på elregningen.

Udnyt vaskemaskine effektivt

Som med opvaskemaskinen, handler det om, at fylde vaskemaskinen helt op, udover at du spare både el og vand, gør det også din vaskedage lidt kortere ved at effektivisere tøjvasken.

Vask dit tøj ved lavere temperatur, det er nærmest aldrig nødvendigt at vaske tøj ved 90 grader, 60 grader er mange gange rigeligt fint. Den daglige vask kan nemt klares med 30 grader. Du sparer op til 50% af energiforbruget, ved at skrue ned for temperaturen på din tøjvask.

Vask kun tøjet når det er beskidt, med dette mener jeg at du kan overveje om det kan nøjes med at blive luftet.

Burg tørretumbleren med omtanke

Husk det er gratis at tørre tøj i det fri, så op på tørresnoren med tøjet. Det mest økonomiske er, at hænge tøjet til tørre udenfor, med indendørs tørring, kan det give en forøget udgift til opvarmning af boligen. I nogle lejligheder er det ikke lovligt at tørre tøjet indenfor.

Sørg for at tøjet er ordentligt centrifugeret, det kræver nærmest ingen energi og trækker meget vand ud af tøjet, således sparer du penge på tørringen.

Fyld tørretumbleren helt op men overfyld den ikke. Derfor er det vigtigt at følge anvisningen på netop din tørretumbler for at finde ud af hvordan du mest effektivt udnytter tørreeffekten.

Rens fnugfilteret efter hver gang maskinen har kørt, hvis du ikke gør dette, forlænges tørretiden og derved også dit elforbrug.

Sluk på kontakten

Der bruges utroligt mange unødige ressourcer på apparater der står på standby og det koster faktisk dyrt på elregningen med alle de apparater på standby. En almindelig familie kan nemt bruge 400kwh på standby om året, det er ca. 800kr. for at have en lille rød lampe til at lyse.

3 comments on “Spar på elregningen

  1. Tak for et godt indlæg – den med risengrøden var ny for mig 🙂

    Det kan anbefales at købe et par spareskinner.. Altså de klassiske forlængerledninger med røde kontakter på. For ellers kan det hurtigt blive træls at skulle slukke en masse kontakter.

    Endvidere skal det selvfølgelig nævnes, at lyskilderne gerne skal være sparepære! Her kan være en del at spare, særligt i et stort hjem!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.