Indholdsfortegnelse

Skift elselskab

Skift elselskab nu! 

Siden 2003 har der været frit valg af elselskab i Danmark, det betyder også, at du siden 2003 selv har kunne skifte elselskab til det selskab du synes bedst om, også selvom det ikke er det samme selskab der leverer strømmen til dit hus.

I Danmark er elmarkedet splittet op i elselskaber og distributionsselskab. Du kan frit skifte elselskab, men distributionsselskabet der leverer din el, dem kan du ikke skifte, da det er dem der ejer ledningerne der går ind til dit hus.

Der er mange efterhånden mange forskellige elselskaber at vælge mellem i Danmark og flere af dem tilbyder forskellige typer af produkter du kan vælge mellem. 

Vi anbefaler

modstrøm

Grøn omstillings energitjek online
kr 29 Pr. Mdr
 • Få 10 gratis LEDpærer
 • Variabel pris der følger markedet
 • Rabat ved køb i Modstrøms webshop
Populær

Gasel

El til indkøbspris
kr 45 Pr. Mdr
 • Betal rene elpris + 1 kr. om dagen
 • Rabat på forlystelser og dyreparker
 • Vind fra vindmøller

Energi Fyn

Et stærkt andelsejet elselskab
kr 15 Pr. Mdr
 • Vælg mellem fast eller variabel pris
 • Ingen binding

Få 3 uforpligtende tilbud tjenestetorvet

Sammenlign tilbud fra flere forskellige leverandører og vælg selv den billigste strømaftale.

100% uforpligtende

Gratis at bruge tjenesten

Kan man skifte elselskab?

Det korte svar er ja, du kan godt skifte elselskab og det er faktisk overraskende nemt. Der er mange folk der mener, at det bestemt ikke er besværet værd, at skifte elselskab, men det er en post i budgettet hvor der er mere og mere at spare, især med de høje energipriser der er netop nu.

Du kan læse meget mere om dette længere nede i artiklen.

Skift elselskab: Så meget kan du spare

Der kan være en del penge at spare ved at skifte elselskab. Elprisen i danmark består af nogle forskellige elementer.

 • – Der er den rå elpris
 • – Evt. abonnement til elselskabet.
 • – Der er afgifter
 • – Der er abonnement og omkostning til netselskabet
 • – Moms

De to første udgør ca. 20% af din regning, det er disse 20% du kan spare ved at holde øje med markedet og skifte elselskab.

Nedsætter du din samlede elpris, vil momsen også samtidig blive lavere, da du betaler din samlede moms af et mindre beløb.

De resterende poster på skemaet kan du ikke gøre noget ved, da det er henholdsvis staten og dit netselskab der står for de poster.

Netselskabet er det selskab der leverer kablerne til dit hus og dermed transporterer el’en fra kraftværkerne til din stikkontakt.
For denne ydelse tager de et abonnement og en omkostning pr. kWh. Bemærk omkostningen pr. kWh kan svinge alt afhængig af hvornår på døgnet du bruger strømmen. Det er typisk dyrest mellem 16-20, hvor mange folk har gang i køkkenet.

Afgiften til staten udgår ca. 50% af prisen på din el, det er der ikke noget at gøre ved denne andel. Det samme gør sig gældende for PSO afgiften, den kan man ikke gøre noget ved.

PSO afgiften, er en afgift der historisk set er indført, for at støtte grøn energi og sikre grøn el har været konkurrencedygtigt på markedet. I perioder hvor elprisen er høj, er PSO afgiften lavere.

PSO afgiften er planlagt til at blive udfaset i 2022, hvorfor den ikke længere vil være en del af din elregning.

Mest populære elselskab

Lige nu får du 400 kr. i rabat første måned hos Velkommen

Er det nemt at skifte elselskab?

Det er meget nemt at skifte elselskab, det tager ikke meget mere end 5-10 minutter at skifte til det valgte selskab. Det der tager tiden er, at få styr på de data du skal bruge for at træffe det rigtige valg.


Når du skal skifte elselskab skal du bruge et navn, din adresse og typisk også dine betalingsoplysninger. 

Så kan du skifte til et andet selskab. Det nye selskab står for alt det administrative ifb. Med flytningen og opsiger også aftalen med dit eksisterende selskab.


Det er meget nem måde at spare penge på at skifte elselskab.

Skift elselskab: Det skal du være opmærksom på.

Der er nogle forskellige elementer du skal have styr på inden du skifter dit elselskab.

Det er altid vigtigt at kende dit forbrug, desuden er det vigtigt at du fokusere på den pris du betaler til dit elselskab og ikke den samlede pris. Det er nemlig den pris du kan gøre noget ved.

Der er nogle elselskaber, der ikke er så åbenlyse i den måde de kommunikere deres priser på, derfor skal du være meget opmærksom på den faktiske elpris.

Desuden skal du også tage stilling til om du ønsker at betale ekstra for, at du ved at strømmen kommer fra grønne kilder, såsom vind, vand eller sol.

Kan jeg vælge grøn el

Flere og flere selskaber tilbyder dig at købe grøn strøm. Nogle selskaber kompenserer deres CO2 forbrug, andre køber fra vindmøller el. Lignende.

At du køber grøn strøm er ikke en garanti for, at præcis den strøm DU bruger er grøn. Men mere en indikation om, at selskabet lover at de køber grøn strøm til elnettet for dit forbrug.

Billigste elselskab 2021

Kan jeg vælge vind fra vindmøller

Der er nogle selskaber der tilbyder el fra vindmøller, så går du meget op i, at din strøm er garanteres gennem Ellen hos vindmøller, så har du muligheden for det hos nogle selskaber.

Dette bør du overveje inden du skifter elselskab

Inden du skifter elselskab er det vigtigt at kende sit forbrug. Flere af de tilbud som elselskaberne tilbyder, kræver at du ikke bruger mere end et forudbestemt antal kWh om året for at kunne opretholde deres billige pris. Bruger du mere end det, har de ret til at opkræve yderligere betaling.

Kan det betale sig at skifte elselskab?

Der vil for langt de fleste være penge at spare ved at skifte elselskab. Det er naturligvis dem med et stort forbrug der vil spare mest på en pris nedsættelse. Og for en gennemsnitsdansker, er der op mod 3.000kr at spare om året på el. Har du en elbil, er beløbet endnu højere.

Du skal regne med, over en årrække at kunne skære 15-20% af dine samlede regning væk, ved at skifte elselskab løbende og holde øje med gode tilbud.

Mest populære elselskab

Lige nu får du 400 kr. i rabat første måned hos Velkommen

Hvad sker der når man skifter elselskab?

Når du har valgt dit nye elselskab, så sørger det nye selskab for det hele. De sørger for, at du fremadrettet vil modtage strøm fra dem. Og det sker helt automatisk uden du skal bekymre dig om noget.

Der er heller ingen risiko for, at du pludselig står uden strøm i en periode. Fordi et selskab har glemt at skifte dig.

Det er reelt den samme strøm du får i din stikkontakt uanset hvilket elselskab du skifter til, det er blot dem der overtager afregningen af din el.

Skal jeg skifte elselskab når jeg flytter?

Du behøver ikke tage stilling til, hvilket selskab du gerne vil have i forbindelse med at du flytter. Det kan dog godt være en fordel at overveje, om det giver mening at skifte elselskab i forbindelse med flytning – da du som tilflytter i hus eller lejlighed, blot vil modtage el fra dem der har leveringspligten i det givne område.

Hvor lang tid tager det at skifte elselskab?

Selve det at skifte elselskab tager ikke lang tid, som nævnt højere oppe i artiklen, tager dette typisk 5-10 minutter. Hvor længe der går inden du bliver flyttet over til det nye elselskab er afhængig af opsigelsen på det nuværende. Samt hvor lang tid det nye elselskab er om at anmode om dit skift af elselskab.

Koster det noget at skifte elselskab?

Nej, det koster som udgangspunkt ikke noget at skifte elselskab og du kan gøre det næsten ligeså ofte du vil.

Der findes dog enkelte selskaber, der har et oprettelsesgebyr, men det er ganske få selskaber. det betyder dog ikke nødvendigvis, at su skal holde dig fra de selskaber, men vær ekstra opmærksom på den samlede kWh pris i løbetiden på dit abonnement.

Mest populære elselskab

Lige nu får du 400 kr. i rabat første måned hos Velkommen

Ofte stillede spørgsmål

Ja – det vil for det fleste kunne betale sig at skifte elselskab. Men helt klart mest fordelagtigt for husstande med højt elforbrug.

Det er meget individuelt hvor meget du kan spare i kr. og øre på at skifte elselskab. Men du skal regne med omkring 15-20% af din elregning kan spares væk.

Det er individuelt hvilket elselskab der er biliigst for netop dig. Da det afhænger af dit forbrug og til dels også din varmekilde.

Det tager 5-10 minutter at skifte dit elselskab. Min økonomi klæder dig på, til at tage det rigtige valg ift. hvilket elselskab der passer til dig forbrug.