Få styr på varmeregningen

Hvordan vi sparer på varmeregningen

Varmeregningen er som elregningen, en fast udgift som jeg ikke ønsker at betale mere for end højest nødvendigt. Og en ting der er med varme den er rar når man er til stede i huset, men ligegyldig når man ikke er der. Problemet med varmeleverandørerne er, at det desværre ikke som el-markedet er liberaliseret i samme grad. Hvilket betyder, at man ikke frit kan vælge den leverandør man ønsker.

Så hvorfor skal man benytte sig af varme når man ikke er tilstede i huset, hvorfor skal der være varme på når man sover? I mit hoved giver det ingen mening, derfor har vi installeret Danfoss Link på vores gulvvarme.

Vi sparede 15% på varmeregningen det første år efter vi fik installeret Danfoss link varme termostater i vores 60’er hus. Vi gik fra at betale 12.000 om året i varme til 10.000, jeg har en meget kuldeskær familie, så vi sparer ikke på temperaturen. Det der er smart ved Danfoss Link er, at man kan indstille systemet efter dagsskemaer. Vil du gerne have varmet i huset fra 6-8 om morgenen og igen fra 16-22 om aftenen, så bliver det et dagsskema. Ser det anderledes ud i weekenden, kan man lave individuelle skemaer for weekenden også.

Udover dette, er der også mulighed for, at sætte systemet på ferie. Det vil sige at du kan planlægge din ferie direkte fra din app. Du kan fortælle systemet hvornår du tager afsted, samt hvornår du er hjemme igen. Og så sørger det for, at der ikke er varme på mens du er væk, men er dejligt varmt til det planlagte hjemkomsttidspunkt.

Hvordan holder man styr på varmeregningen?

Inden man kan begynde at regne ud hvor meget der er at spare på varmeregningen, giver det god mening at skabe sig et overblik over, hvor meget man bruger i varme.

Personligt skriver jeg hver måned ned i et excel ark, hvor meget varme vi har brugt i huset. Dette giver et rigtig godt overblik over forbruget på månedsbasis. Og gav mig endnu bedre oversigt over, hvor meget vi sparede ved at få intelligent varmestyring installeret.

Øvelsen tager ikke mere end 5 minutter hver gang det er d. 1. i måneden. Og du har fuld indsigt dit forbrug.

Intelligent varmestyring.

Danfoss link systemet er også intelligent, vi oplevede de første par uger, at systemet ikke rigtig fungerede korrekt. Da vi kontaktede VVS’eren som installerede systemet for os, sagde han at det tager ca. 2-3 uger for systemet at blive kørt ind. Det betyder altså, at systemet over de første par uger lærer hvor meget varme der skal på og hvornår den skal starte opvarmningen, for at opnå den korrekte temperatur på det korrekte tidspunkt.

Udover en effektivisering af vores varmeforbrug, har vi som nævnt ovenfor også sparet betydeligt på varmeregningen.

Mulighederne

Du har både mulighed for, at installere intelligent varmestyring på de gamle radiatorer eller ved dit gulvvarme.

For at benytte det på dine radiatorer, skal der købes termostater til hver enkelt radiator. Termostaterne koster 300 kr. Stk. hos billigvvs.dk. Der skal også købes et startkit, hvor du har din connector i, sættet koster 2.600 kr.(November 2019) også hos billigvvs

Spar yderligere på varmeregningen

Udover den intelligente varmestyring, er der flere forskellige metoder til at få varmeforbruget ned på. Det meste handler om at ændre lidt på sine vaner. Jeg kalder det de gode varmevaner.

Skru ned for varmen

Du kan blandt andet skrue en grad ned for temperaturen i huset og det vil give en årlig besparelse på omkring 5% af elregningen. Så er du ikke alt for kuldeskær, så sæt temperaturen ned og begynd at spare ekstra i dag. Hvis det bliver lidt for koldt, kan man altid tænde for nogle stearinlys, det både hjælper på varmen og hyggen i stuen.

Skru ned for varmen når du får besøg

Mennesker afgiver varme fra sig, husk på det når du får besøg. Jeg slukker altid for varmen på dage hvor jeg ved vi får gæster, da der altid bliver så varmt indenfor. Så er det bedre at skrue ned for varmen, end at være nødsaget til at åbne vinduerne for at få varmen ud.

Husk sommerventilen

Har du fjernvarme med en varmveksler, er der et vigtigt trick du bør vær opmærksom på. Det er nemlig at slå sommerventilen fra når man rammer de varme måneder.

Sommerventilen er i praksis en anordning, der sørger for at der ikke løber varme i radiatorer eller gulvvarme, men kun til varmt vand. Der kan spares en betydelig del på varmeregningen ved at huske denne manøvre, da man ikke spilder varme på det vand som ligger i rørerene.

Hvordan finder man sommerventilen

Det er forskelligt fra anlæg til anlæg, hvordan man finder sommerventilen, det kan altid være en god ide, at tage kontakt til dit lokale varmeselskab, de kan være behjælpelige med, at finde sommerventilen.

Den naturlige varmestyring

Brug solen som varmekilde, det gøres nemmest ved at sørge for, at alle gardiner er trukket fra i dagtimerne og trukket for i eften og nattetimerne. På den måde, udnytter du solens stråling til at varme op i huset om dagen, og samtidig isolere du og holder på varmen ved at trække gardinerne for om aftenen.

Tænd alle radiatorer

Husk at tænde alle radiatorer når du skal varme huset op. På den måde sikre du, at du udnytter dine radiatorers kapacitet mest hensigtsmæssigt og får den mest økonomiske opvarmning. Husk endvidere at slukke radiatorer når du lufter ud, så de ikke brænder unødigt energi af.

Skru langsomt op for fjernvarmen

Det er vigtigt når du starter dit varmesystem op efter sommeren, at du ikke skruer op på fuld styrke. Sæt anlægget til 35-40 grader, hvilket er mere end rigeligt til en start og er med til at sikre, at du ikke sender for varmt vand retur til fjernvarmesystemet. Du kan så gradvist skrue en smule op for anlægget over en periode, når du ikke helt mener det kan følge med. Skru maks 5-10 grader højere op.

Hold en jævn temperatur i hele hjemmet

Sørg for, at du i alle rum hvor døren ikke er lukket, at holde samme temperatur, ellers vil det varme rum altid forsøge at varme det kolde rum op. Derfor er det vigtigt, altid at holde dørene lukket i huset, for ikke at bruge unødig energi og varme.


1 comment on “Hvordan vi sparer på varmeregningen

  1. Der er mange som siger, at det ikke kan svare sig med flere sænkninger i døgnet. Jeg tvivler, da linksystemet laver en kontrolleret opvarmning i timerne før komforttemperaturen skal gælde, så derfor tror jeg, at flere sænkninger sparer på varmen.

    Nu har jeg så været igennem de sidste tre kolde tiders fjernaflæsninger og sammenholdt dem med min varmeplan i Link.
    – På hverdage kører vi med et skema som ligner jeres i artiklen
    – I weekender er der komforttemperatur 8-22
    Resultatet er, at vi bruger det samme i hverdagene og i weekenderne, forskellen er under en promille. Vi er så mere hjemme i weekenderne, og afgiver nok mere kropsvarme. Men jeg kunne desværre ikke påvise, at vi sparer varme ved også at sænke rumtemperaturen 8-15 i hverdagene.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.